Werkwijze

Intake


Tijdens een kennismakingsgesprek exploreren we wat de hulpvragen zijn. We proberen een goed zicht te krijgen op de situatie en op de bezorgdheden. Daarnaast brengen we in kaart wat goed loopt en welke krachten er zijn.


We bekijken of er langs beide kanten een 'klik' is en of deze vorm van hulpverlening het meest passend is.


Begeleiding


Als de begeleiding van start gaat zijn er verschillende mogelijkheden. Samen met jullie bekijken we wat het meest aangewezen is.


Een begeleiding duurt zo lang als nodig, maar zo kort als mogelijk. Soms zijn een aantal gesprekken al voldoende om zelf weer verder te kunnen. 


Individuele begeleiding met kind of jongere


Ik leer het kind of de jongere en zijn belevingswereld beter kennen aan de hand van individuele gesprekken. Indien gewenst kunnen we hierbij ook creatieve methodieken gebruiken zoals tekenen, knutselen of spelen. We gaan aan de slag met de hulpvragen die het kind of de jongere zelf brengt en houden hierbij ook rekening met wat de ouders aanreiken. Indien zinvol en gewenst kan ook de school betrokken worden bij de begeleiding. 


Ouderbegeleiding


Ouderbegeleiding heeft als doel inzicht te verwerven in het gedrag van je kind, je ouderrol en de opvoeding. Samen zoeken we naar een oplossing voor de moeilijkheden die zich voordoen. Jij als ouder kent je kind het beste, dus we gaan op zoek naar een oplossing waarin jij als ouder je kan vinden en waarmee je aan de slag wil gaan.


Ik heb specifieke expertise opgebouwd in het werken met ouders die vastgelopen zijn in het scheidingsproces. Beide ouders hoeven niet betrokken te worden in de begeleiding. Het is mogelijk om aan de slag te gaan met één van de ouders en op die manier verandering te brengen. We gaan samen op zoek naar wat jij als ouder zelf kan doen om uit het conflict te geraken. 


Gezinsbegeleiding


Wanneer de moeilijkheden zich vooral situeren in de interactie tussen kinderen, jongeren en hun ouders kan het zinvol zijn om gesprekken samen te organiseren. Soms zal een begeleiding bestaan uit een combinatie van individuele en gezamenlijke gesprekken. Een begeleiding kan ook uitsluitend bestaan uit gezinsgesprekken. Samen met jullie wordt bekeken wat het meest zinvol is voor de gestelde hulpvragen.